به دنبال تغییر و نوسانات شدید بازار، این سوال که طلا بخریم یا نقره، به یکی از دغدغههای اصلی مردم تبدیل شدهاست. در پاسخ باید بدست آوردن ثبات مالی را در نظر بگیریم. به دلیل تغییر در نرخ ارز، تورم و سایر عوامل اقتصادی، افزایش تمایل بسیاری از افراد به حفظ ثروت خویش امری کاملا طبیعی است. سرمایهگذاری روی فلزات گرانبها همانند خرید نقره و طلا از روشهای رایج جهت دستیابی به این هدف و حتی کسب سود محسوب میشود. با توجه به سختی انتخاب بین طلا و نقره جهت سرمایهگذاری، در این مقاله قصد صحبت در خصوص سرمایهگذاری روی چنین فلزاتی را داریم.
برای سرمایهگذاری طلا بخریم یا نقره؟
وجود ارتباط تاریخی بین طلا و نقره و پول در افزایش محبوبیت این دو فلز در امر سرمایهگذاری نقش مهمی ایفا میکند. ارزش بالای طلا در میان مردم و تمایل روزافزون آنها به تبدیل داراییهای خود به طلا منجر به تولید این فلز گرانبها به صورت شمش، سکه و سایر اشکال موجود در بازار شد. امروزه در کنار طلا، فلز نقره هم در جلب توجه سرمایهگذاران موفق عمل کردهاست.
اما متأسفانه میزان استقبال از نقره در ایران به دلیل تمایلات فرهنگی و عدم آگاهی از ارزش و نتایج سرمایهگذاری روی این نوع فلز در مقایسه با طلا کمتر است. طبیعتا هر یک از این دو فلز دارای مزایا و معایب مختص به خودشان هستند. بازار طلا بزرگ بوده و نقدشوندگی آن در مقایسه با نقره راحتتر است. در سراسر دنیا طلا و سکه به عنوان یک دارایی ارزشمند و معتبر شناخته میشود.
به همین علت در زمان اوج تورم در یک کشور، بانک مرکزی جهت افزایش داراییهای خود و مردم به منظور حفظ قدرت خرید خویش نسبت به خرید طلا اقدام میکنند. وابستگی قیمت به عوامل خارجی همانند نرخ ارز و تقاضای جهانی و نیاز به حفاظت در برابر سرقت و آسیب از معایب طلا هستند.
معمولا به علت افزایش تقاضا برای نقره در صنایع مختلف همانند تولید پنلهای خورشیدی و تجهیزات پزشکی، شاهد رشد قیمت نقره در بلندمدت هستیم. همچنین قیمت پایین نقره نسبت به طلا، امکان سرمایهگذاری را برای افراد با سرمایه کمتر فراهم کردهاست. نوسانات بیشتر قیمت در کوتاهمدت و سختی نگهداری به علت نرمی از معایب نقره محسوب میشوند.
نکات مهم و قابل توجه در زمان سرمایهگذاری بر طلا و نقره
در برههای از تاریخ، طلا و نقره نقش پشتوانهی پولی کشورها را بر عهده داشتند. البته امروزه هیچ یک از اقتصادهای بزرگ از طلا و نقره به عنوان مبنای پول خود بهره نمیبرند. اما همچنان بسیاری از سرمایهگذاران مایل به تبدیل ثروت خویش به چنین فلزاتی هستند. اشخاص به هنگام سرمایهگذاری در بازار طلا و نقره بایستی یکسری نکات را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند.
نوسانات قیمت و میزان ریسک
امکان وقوع نوسانات شدید در قیمت نقره در بازههای زمانی کوتاه وجود دارد. به این ترتیب در بازارهای مالی، نقره در مقایسه با طلا از ثبات قیمتی کمتری برخوردار بوده و سرمایهگذاری روی آن ریسک بالاتری دارد. بنابراین سرمایهگذاران در راستای دستیابی به اهداف مورد نظر خود موظف به انتخاب فلزی متناسب و سازگار با نیازهای مدیریت ریسک پورتفوی خویش هستند.
میزان عرضه جهانی طلا و نقره
قبل از اقدام به خرید چنین فلزاتی توجه به این نکته ضروری است که میزان عرضهی کل نقره و طلا در هر سال به ترتیب حدود یک میلیون و 120 میلیون اونس است. به عبارت دیگر کمیابی این فلزات یکی از عوامل مؤثر در تعیین قیمت آنها محسوب میشود. ارزش کم بازار نقره در مقایسه با طلا از قیمت پایین آن ناشی میشود.
از دیگر دلایل ایجاد نوسانات شدید در نرخ نقره میتوان به تأثیرپذیری زیاد قیمت این نوع فلز از ورود مقدار اندکی پول به بازار مربوطه اشاره داشت. به این معنی که در زمان اوجگیری قیمتها، نرخ نقره بیشتر از طلا افزایش یافته و به هنگام کاهش قیمتها هم افت بیشتری را تجربه میکند. بنابراین سرمایهگذاری روی نقره به افراد برخوردار از سطح ریسکپذیری پایین توصیه نمیشود.
رویکرد نهادهای دولتی به حفظ طلا و نقره
اکثر کشورها مایل به نگهداری فلز طلا به عنوان دارایی هستند. اما نگهداری نقره بیشتر در سه کشور آمریکا، هند و مکزیک انجام میپذیرد. با توجه به عدم استفاده از نقره در ضرب سکه، در صورت بروز بحرانهای مختلف همانند اختلال در عرضه نقره و افزایش تقاضای صنایع، تغییر بزرگی در بازار نقره ایجاد میشود. در چنین شرایطی، میزان تقاضا برای این فلز افزایش یافته و قیمت نقره رشد چشمگیری مییابد.
نقره، فلزی ارزشمند برای افراد دارای درآمد اندک
به دلیل وجود شباهت بین طلا و نقره، فلز نقره از مزیتهای یک دارایی فیزیکی همانند طلا بهره میبرد. اما پرداخت هزینه کمتر در زمان خرید نقره عامل اصلی ایجاد تمایز بین چنین فلزاتی است. سرمایهگذاری روی نقره به ویژه در شرایط تورمی برای افراد دارای نقدینگی کم بسیار مناسب است. به همین علت نقره نزد بسیاری از مردم به « طلای تنگدستان » شهرت دارد.
تورم
مقایسهی نرخ بازدهی دارایی با نرخ تورم از فاکتورهای مهم و مؤثر در انتخاب بازار هدف جهت سرمایهگذاری به شمار میرود. در شرایط نامتعادل بازار، طلا دارای پوشش ریسک مناسب بوده و از سرمایهی اشخاص در برابر خطر تورم محافظت میکند. طبیعتا در اثر افزایش تورم و آشفتگی بازار، میزان تقاضا و قیمت طلا افزایش پیدا میکند.
در خصوص نقره هم میتوان چنین بیان کرد که ماهیت خاص چنین فلزی تا حد زیادی از خطر کاهش شدید ارزش آن در زمان تورم ممانعت به عمل میآورد. نیازهای صنایع به نقره در بهبود وضعیت بازار نقره و امنیت سرمایهگذاری در این حوزه کمک شایانی میکند. در زمان کاهش نرخ تورم هم به دنبال افزایش تقاضای صنایع برای نقره، ارزش این فلز افزایش مییابد. به طور کلی در شرایط فعلی اقتصاد جهانی، سرمایهگذاری روی نقره گزینهی مناسبی به نظر میرسد.
طلا و نقره؛ دو فلز محبوب برای سرمایهگذاری
شرایط نامناسب اقتصادی منجر به افزایش تمایل اکثر افراد به سرمایهگذاری در حوزههای مختلف شدهاست. سرمایهگذاری روی فلزات گرانبها همچون طلا و نقره یکی از روشهای محبوب و رایج جهت حفظ ثروت حتی افزایش سرمایه محسوب میشود. طلا یک دارایی خوب در زمان رکود بازار بوده و نقره هم در زمینهی افزایش ثروت سرمایهگذاران به ویژه افراد دارای نقدینگی کم بسیار مستعد است.
بنابراین انتخاب بین طلا و نقره جهت سرمایهگذاری کاملا به شرایط بازار و وضعیت اقتصادی فرد سرمایهگذار بستگی دارد. مشاورین حاضر در مجموعه ما همواره آماده پاسخگویی به سؤالات شما سروران گرامی در زمینهی سرمایهگذاری روی طلا و نقره هستند.
یک پاسخ
ممنون از مقاله کاربردی و خوبتون