روش های تشخیص نقره از پلاتین
نقره و پلاتین از لحاظ ظاهری شباهتهای بسیار زیادی به یکدیگر دارند و به طور معمول با هم اشتباه گرفته میشوند. به همین دلیل در زمان خرید نقره، بسیاری از افراد به دنبال پیدا کردن روشهای تشخیص نقره از پلاتین هستند تا بتوانند این دو فلز را از یک دیگر تشخیص دهند و تفاوتهای آنها را بفهمند. ما در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را با روشهای تشخیص نقره از پلاتین آشنا کنیم و اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
تفاوتهای نقره و پلاتین
فلز نقره و پلاتین از لحاظ ویژگیهای فیزیکی دارای تفاوتهایی با یکدیگر هستند. برای اینکه بتوانید فلز نقره را از پلاتین تشخیص دهید، لازم است ویژگیهای فیزیکی هر کدام از این دو را به صورت کامل بدانید. ما در ادامه به بررسی تفاوتهای فیزیکی فلز نقره و پلاتین خواهیم پرداخت.
بررسی تفاوت در میزان پایداری
اولین و مهمترین یژگیهای فیزیکی این دو ماده، تفاوت در میزان پایداری آنها است. پلاتین به طور معمول پایداری بسیار بیشتری دارد و اکسید یا سیاه نمیشود. اما فلز نقره در مجاورت هوا بسیار زودتر و راحتتر اکسید میشود و به راحتی شفافیت خود را از دست میدهد. به همین دلیل است که فلز نقره نیاز به آبکاری دارد تا سیاه نشود. همچنین علاوه بر این موارد مقاومت فلز پلاتین در برابر حرارت نسبت به نقره بسیار کمتر است. این مورد به این معنی است که پلاتین در معرض حرارت شدید، بسیار زودتر تغییر رنگ میدهد و میتواند به رنگهای آبی و یا سبز در بیاید.
تفاوت وزن نقره و پلاتین
یکی دیگر از تفاوتهای فلز نقره و پلاتین در زمینه وزن آنها است. این تفاوت وزن ممکن است در مقیاسهای کوچک قابل توجه نباشد و به چشم نیاید. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که پلاتین معمولاً فلز بسیار سنگینتری در مقایسه با نقره و طلا است. دلیل این سنگینی چگالی بسیار بالا فلز پلاتین است که در نتیجه باعث میشود تا حدود ۳۰ درصد از فلز نقره سنگینتر باشد. به همین اگر شما دو قطعه مشابه را در دست بگیرید و احساس کنید که یکی از آنها کمی سنگینتر است، احتمالاً آن شی از جنس پلاتین خواهد بود.
مقاومت در برابر سایش و خراشیدگی
اگر بخواهید یکی دیگر از مهمترین و اصلیترین راههای تشخیص چشمی این دو فلز را بدانید حتماً باید به بررسی تفاوت پلاتین و نقره از نظر مقاومت در برابر سایش و خراشیدگی توجه داشته باشید. لازم است بدانید که فلز پلاتین بسیار مقاومتر و محکمتر بوده و میتواند در برابر خراش و ساییدگی مقاومت بیشتری داشته باشد. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر ضربهها با شدت بسیار زیاد وارد شود احتمال خراشیده شدن پلاتین نیز وجود خواهد داشت. اما احتمال خراشیده شدن این فلز برای استفادههای روزمره بسیار کمتر از فلز نقره است.
تفاوت عیار پلاتین و نقره
قطعاً میدانید که فلزات گرانبها مانند نقره و طلا در هنگام خرید و فروش دارای یک کد مشخص هستند تا با استفاده از آن موارد متفاوتی از جمله عیار آنها مشخص شود. برای مثال هنگامی که عدد ۹۹۰ یا ۹۲۵ بر روی زیورآلات نقره حک شده باشد نشان دهنده این است که جنس آن از آلیاژ استرلینگ است. اما باید توجه داشته باشید که بر روی جواهراتی که از جنس پلاتین ساخته شده باشند، عددهایی مانند ۸۵۰ و ۹۵۰ و ۹۰۰ حک میشود. این مورد میتواند به شدت در مشخص شدن تفاوت پلاتین و نقره به شما کمک کند.
راهها و روشهای تشخیص نقره از پلاتین
همانطور که در قسمتهای قبلی برای شما توضیح داده شد؛ نقره و پلاتین به شدت با یکدیگر شباهت دارند و افراد بسیار زیادی به دنبال روشهای تشخیص نقره از پلاتین هستند. به همین دلیل ما در ادامه این مطلب قصد داریم تا برخی از مهمترین روشهای تشخیص نقره از پلاتین را برای شما توضیح دهیم.
استفاده از آب اسکیژنه
یکی از مهمترین و اصلیترین روشهای تشخیص نقره از پلاتین استفاده از آب اکسیژنه است. برای تشخیص نقره از پلاتین با استفاده از محلول آب اکسیژنه؛ باید قطعه مورد نظرتان را در ظرفی از این محلول بیندازید و مطمئن شوید که فلز به طور کامل در این محلول فرو رفته باشد. هنگامی که این قطعه شروع به واکنش نشان دادن کرد و حبابهای گازدار بر روی آن در مدت زمان کوتاهی تشکیل شد، می توانید نتیجه بگیرید که قطعه از پلاتین ساخته شده است.
تشخیص نقره از پلاتین با آهنربا
یکی دیگر از مهمترین و پرکاربردترین روشهای تشخیص نقره از پلاتین استفاده کردن از یک آهنربا است که به عنوان سریعترین روش تشخیص نقره از پلاتین نیز شناخته میشود. قطعاً میدانید که پلاتین و نقره خالص به طور معمول جذب آهنربا نمیشوند. اما آلیاژهای متفاوتی که در ساخت این فلزات مورد استفاده قرار میگیرند دارای خاصیت مغناطیسی هستند و میتوانند خاصیت مغناطیسی این فلزها را تا حد قابل توجهی بهبود ببخشند. به عنوان مثال برای بالا بردن استحکام پلاتین از ترکیبات کبالت استفاده میشود که سبب میشود قطعات پلاتینی بتوانند جذب آهنربا شوند. اما به طور معمول باید توجه داشته باشید که پلاتین جذب آهنربا نمیشود و دارای خاصیت مغناطیسی نیست.
استفاده از اسید مخصوص زیورآلات
یکی دیگر از مهمترین روشهای تشخیص نقره از پلاتین استفاده از محلول اسید مخصوص زیورآلات و جواهرات است. این محلول بسته به نوع فلزی که میخواهید آن را تشخیص دهید دارای ترکیبات متفاوتی است و باید آن را از مراکز معتبر خریداری کنید. برای انجام این کار لازم است؛ محلولهای تست کننده مخصوص پلاتین و نقره را تهیه کنید و هر کدام از آنها را در یک قطره چکان جدا بریزید. پس از انجام این کار بر روی قطعه مورد نظرتان دو خراش بسیار کوچک ایجاد کنید و در هر یک از آنها یک قطره این محلول را بچکانید. پس از گذشت ۲ تا ۴ دقیقه میتوانید نتیجه را مشاهده کنید و با کمک گرفتن از عبارتهایی که در ادامه برای شما گفته میشود نتیجه را بررسی کنید.
- اگر در محلی که محلول تشخیص پلاتین را ریختهاید، خراش به طور کامل محو شود، قطعه شما از جنس نقره است.
- اما اگر سطح خراشیدگی که ایجاد شده است به رنگ شیری رنگ در بیاید قطعه شما از جنس نقره است.
همچنین برای انجام این کار شما میتوانید از روشها و دستورالعملهایی که بر روی جعبههای این محلولها نوشته شده است کمک بگیرید تا بتوانید تشخیص قطعات را به خوبی انجام دهید. توجه داشته باشید پس از انجام این کار لازم است قطعات را به طور کامل و صحیح شستشو دهید تا این مواد از روی آنها پاک شود.
مقاله مرتبط: تشخیص طلا سفید از نقره با 5 روش کاربردی
سخن پایانی
ما در این مطلب به بررسی تفاوتهای پلاتین و نقره و همچنین روشهای تشخیص نقره از پلاتین پرداختیم و برخی از مهمترین و اصلیترین روشهای تشخیص نقره از پلاتین را برای شما توضیح دادیم. شما میتوانید از هر کدام از این روشها به راحتی برای تشخیص نقره از پلاتین استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که وسیلههای مورد نیاز انجام این کار را از مراکز معتبر با کیفیت بالا و قیمت مناسب خریداری کنید.