نقره در زمرهی فلزات محبوب برای ساخت زیورآلات قرار دارد. همچنین خرید نقره برای افراد به عنوان محصولی اصیل و زیبا و در عین حال ارزانتر از طلا، گزینهی مناسبی به نظر میرسد. به علت افزایش تعداد طرفداران زیورآلات نقره در سراسر دنیا، چنین محصولاتی در مدلهای متنوع و جذاب تولید و در بازار به فروش میرسند. با توجه به اهمیت بالای تشخیص نقره اصل از بدل نزد خریداران، در این مقاله به معرفی روشهای مختلف تست نقره در خانه میپردازیم.
تشخیص فلز اصل با تست نقره در خانه
5/95 درصد از ساختار یک نقرهی تمام عیار از فلز نقره بوده و 5/4 درصد دیگر به سایر فلزات تعلق دارد. درخشندگی، زیبایی، ساختار مستحکم و عدم ایجاد کدری در محصول در اثر استفادهی مداوم از ویژگیهای مهم و بارز نقرهی اصل به شمار میروند.
در حالیکه به علت تشکیل بخش اعظمی از ساختار نقرههای بدل از سایر فلزات و استفاده از نقره تنها به عنوان روکش، شاهد کدری و کاهش زیبایی چنین محصولاتی در کوتاهمدت هستیم. همچنین نقرههای بدلی در مقایسه با محصولات اصل از وزن کمتری بهره میبرند.
آشنایی با راههای تست نقره در خانه
امروزه به دلیل افزایش تعداد فروشندگان سودجو در بازار طلا و نقره، چگونگی تشخیص کالای اصل از بدل به یکی از دغدغههای اصلی مردم تبدیل شدهاست. این موضوع نزد افراد دارای حساسیت به فلزات آلرژیزا، اهمیت بیشتری پیدا میکند. زیرا امکان رویارویی چنین اشخاصی با انواع مشکلات پوستی در زمان استفاده از زیورآلات بدل وجود دارد.
توجه و بررسی علائم حکشده بر روی هر قطعه، اولین قدم جهت تشخیص نقرهی اصل محسوب میشود. اما دارندگان چنین محصولاتی از طریق چند روش خانگی و کاربرد یکسری ابزار و مواد قادر به شناسایی نقرهی اصل از بدل هستند. در ادامه با راههای تست نقره در خانه آشنا میشوید.
آهنربا در تشخیص نقره
استفاده از آهنربا یک روش مؤثر در امر تشخیص نقره اصل است. نقره همانند طلا از خاصیت ضدآهنربایی برخوردار است. به این معنی که با نزدیک کردن هر قطعهی نقرهای به آهنربا، این دو وسیله یکدیگر را دفع میکنند. بنابراین جذب محصول به آهنربا بیانگر خرید یک کالای تقلبی با روکش نقره است. البته ترکیب نقره با فلزات مغناطیسی از قبیل آهن و نیکل هم باعث ایجاد چنین شرایطی میشود.
استفاده از یخ
نقره نسبت به سایر فلزات دارای بیشترین میزان رسانایی حرارتی است. بنابراین با قرارگیری یک قطعه یخ بر روی محصول مورد نظر حتی در دمای اتاق، در اثر انتقال حرارت از فلز، یخ زودتر از معمول شروع به ذوب شدن میکند. به عبارت دیگر رسانایی حرارتی ضعیف در جواهرات نقره تقلبی از وقوع تغییر شدید در دمای سایر اجسام ممانعت به عمل میآورد. با انجام چنین کاری میتوان به اصالت نقره پی برد.
بررسی میزان انعطافپذیری
فلز نقره مانند طلا انعطافپذیر بوده و از قابلیت خم شدن بهره میبرد. نکتهی قابل ذکر اینکه با افزایش خلوص نقره در یک کالا، میزان انعطافپذیری آن بالاتر میرود. پس عدم انعطافپذیری و یا سفتی قطعهی فلزی به معنای عدم ساخت کالا از جنس نقره و یا پایین بودن درصد خلوص نقره در محصول است. به منظور جلوگیری از بروز تغییر در شکل ظاهری قطعهی نقرهای اصل، اشخاص باید از ایجاد فشار زیاد بر روی کالا خودداری کنند.
صدای ناشی از ضربه و بوی محصول
از دیگر روشهای شناسایی نقره تقلبی میتوان به آزمایش صدا اشاره داشت. نقره در اثر برخورد با سطح سخت، یک صدای بلند شبیه به زنگ به مدت چند ثانیه تولید میکند. اما صدای ایجادشده توسط جواهرات نقرهای تقلبی از نوع بم بوده و به سرعت نابود میشود. انجام تست صدا به وسیلهی یک سکه و یا یک قطعهی فلزی هم امکانپذیر است. به اینصورت که افراد با ورود ضربه به نقرهی اصل به کمک چنین وسایلی به مدت یک تا دو ثانیه صدای زنگ میشنوند.
حس بویایی در امر تشخیص نقره اصل از تقلبی کمک شایانی میکند. احساس بوی قوی از زیورآلات، نشانهی بهرهمندی محصول از مقدار زیادی ناخالصی و یا تشکیل بخش عمدهای از ساختار آن از فلز مس است.
تشخیص نقره با حرارت
جهت شناسایی نقره اصل به روش حرارت ابتدا بایستی نسبت به تمیز کردن محصول نقره اقدام کرد. سپس نوبت به گرفتن فندک با حرارت ملایم بر روی سطح انگشتر، گردنبند و یا سایر اقلام میرسد. نقره اصل در چنین موقعیتی دچار تغییر رنگ میشود. با توجه به احتمال تغییر حالت و کاهش زیبایی جواهر در اثر قرارگیری در معرض شعله آتش زیاد و طولانی، استفاده از شعلهی آتش ملایم و کوتاه در این روش امری ضروری است.
سرکه و آبلیمو
دو مادهی اسیدی سرکه و آبلیمو در تمامی منازل یافت میشوند. با ریختن چند قطره سرکه و یا آبلیمو بر روی قسمتی از زیورآلات نقره میتوان از اصالت نقره اطمینان حاصل کرد. سیاهی فلز در نقطهی برقراری تماس با مادهی اسیدی بیانگر کاربرد نقره اصل در ساخت محصول است.
امکان مشاهدهی رنگ زرد، قهوهای و سبز در جواهرات بدل در زمان استفاده از چنین روشی وجود دارد. زیورآلات مربوطه به کمک یک دستمال یا مسواک و خمیردندان، تمیز و به حالت اولیهی خود دست پیدا میکنند.
وایتکس یا سفیدکننده
نقره به هنگام قرارگیری در معرض سفیدکنندهها واکنش نشان داده و اکسید میشود. در صورت تمایل به انجام چنین تستی، باید مقداری پنبه را به سفیدکننده یا وایتکس آغشته کرده و بر روی قسمت کوچکی از محصول مورد نظر مالید. به شرط بروز سیاهی و یا تیرگی در اکسسوری، فلز کاربردی در کالا نقرهی واقعی است. اما به علت عدم ایجاد واکنش بین نقره تقلبی و سفیدکننده، با انجام این فعالیت هیچ گونه تغییری در رنگ محصول حاصل نمیشود.
پارچه روشن
نرمی فلز نقره منجر به خراش و ساییدگی راحت آن در اثر اصطکاک میشود. در حالیکه به دلیل پوشش نقره تقلبی از فلزی سختتر، این محصول در مقابل سایش مقاوم است. جهت اطمینان از اصالت نقره به کمک پارچهی سفید، باید پارچه را کمی خیس کرده و به مدت چند ثانیه، به آرامی روی جواهر خویش حرکت دهید.
در صورت مشاهده لکههای سیاه بر روی پارچه، محصول مورد نظر از نقره اصل ساخته شدهاست. بنابراین تمیزی پارچه و عدم وجود لکههای سیاه بر روی آن به معنای تقلبی بودن جواهر و یا اندود شدن محصول با نقره است.
مقاله مرتبط: روش های تشخیص نقره از پلاتین
اطمینان از اصالت نقره در خانه با چند روش ساده
نقره به عنوان یکی از فلزات محبوب و رایج در ساخت زیورآلات شناخته میشود. با توجه به افزایش تعداد طرفداران فلز نقره و همچنین حضور یکسری افراد سودجو در بازار، آگاهی از روشهای تشخیص نقره اصل از تقلبی امری ضروری است. این امر با چند شیوهی ساده و استفاده از ابزار و موادی همانند آهنربا، یخ، صدای ناشی از ضربه، حرارت، سرکه، آبلیمو، وایتکس و پارچه روشن امکانپذیر است. به علت نرمی و قابلیت خمیدگی فلز نقره، بررسی میزان انعطافپذیری زیورآلات از دیگر راههای شناسایی نقرهی اصل محسوب میشود.
جهت بهرهمندی از زیورآلات نقرهای اصل با مشاورین مجرب حاضر در مجموعه ما تماس حاصل کنید.